وقتی که نهالی را میکاریم و در فصل بهار جوانه میزند بسیار لذت بخش است. اما در برخی از مواقع ما شاهد آن هستیم که نهال به صورت خود به خود خشک میشود و یا بعد از کاشت نهال اصلا جوانه نمیزند. بسیاری از نهالها در برابر شرایط محیطی مختلف مقاوم هستند اما برخی عوامل دیگر باعث میشوند که نهالها از بین بروند و جوانه نزنند که در این مطلب به بررسی علت خشک شدن نهال میپردازیم.
علت خشک شدن نهال
مهمترین علت های خشک شدن نهال
برخی علت های محیطی یا اشتباهات فردی باعث خشک شدن نهال میشود که مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
کود دهی هنگام کاشت
توجه داشته باشید که در هنگام کاشت نهال به هیچ عنوان نباید کود داد. چرا که نهال هنوز بسیار ضعیف است و کود دهی باعث سوختن و خشک شدن نهال میشود.
هوا خوردن ریشه
ریشه نهالها بسیار حساس هستند و کوچکترین آسیبی به این قسمت باعث اختلال در رشد یا خشک شدن نهال میشود. اگر قصد خرید نهال از یک نهالستان یا جابهجایی از یک باغ دیگر را دارید حتما بعد از بیرون آوردن نهال از خاک، ریشه آن را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و سپس آن را محکم ببندید.
توجه داشته باشید که خرید نهال به صورت گلدانی یک روش مطمئن برای جلوگیری از خشک شدن ریشه نهال است. اما اگر قصد دارید نهال را به صورت ریشه لخت خریداری کنید و وسعت باغ بسیار بزرگ است، سعی کنید ریشه درخت را به نوعی بپوشانید تا از خشک شدن و هوا خوردن ریشه جلوگیری شود و در اسرع وقت نهالها را بکارید.
سعی کنید ارقام نهال را متناسب با شرایط جغرافیایی محیط کاشت خریداری کنید. اگر یک نهال مناسب برای مناطق گرمسیری خریداری کردهاید و در مناطق سردسیری بکارید و یا برعکس، احتمال خشک شدن نهال بسیار زیاد خواهد بود. از این رو سعی کنید نهال را خریداری کنید که متناسب با اقلیم باغ شما باشد.
در صورتی که اطلاعات لازم درباره اقلیم کاشت نهال ندارید میتوانید از نهالستانی که نهال را خریداری میکنید مشاوره دریافت کنید.
تنش آبی
هر نهالی بلافاصله پس از کاشت به آب و مراقبت نیاز دارد و دوره آبیاری آن بایستی به دقت طی شود تا رطوبت نهال کم یا زیاد نباشد. توجه کنید که حتی پس از کاشت نهال اگر دمای هوا باز هم افزایش نیافته، سعی کنید آبیاری دورهای آن زودبه زود صورت گیرد تا رطوبت مورد نیاز نهال تامین گردد.
تکانههای بی مورد
بعد از کاشت نهال ممکن است در اثر وزش شدید باد نهال دچار تکانه شوند برای جلوگیری از چنین وضعیتی بعد از کاشت، نهال را با یک قیم (چوب کمکی) ببندید.
تخلیه نکردن هوای درون خاک
بعد از اینکه نهال در چاله گذاشته شد بهتر است با خاک نرمی پوشانده شود و برای تخلیه هوا، خاک اطراف نهال با پا کمی فشار داده شود تا هوای موجود در خاک خارج گردد.
آسیب دیدن ریشه
زمانی که ریشه را برای انتقال از خاک بیرون میآورید باید مواظب باشید تا ریشه آسیب نبیند. از این رو بهتر است با فاصله معینی خاک اطراف ریشه را کنار بزنید و بعد به آرامی ریشه را از خاک بیرون بکشید.
برخی از نهالها مانند پسته و خرمالو حساس هستند. بهتر است بعد از کاشت، پیوند زده شوند تا بتوانند با محیط جدید سازگار شوند.
غرقابی کردن
اگر نهال بیش از حد پایین کاشته شود در هنگام آبیاری غرقابی احتمال خفگی نهال وجود دارد. بنابراین بهتر است در هنگام آبیاری و کاشت نهال دقت لازم صورت گیرد.
خاک نامناسب
برخی از ریشهها نسبت به شوری آب و خاک بسیار حساس هستند و در صورت کاشت اصلا جوانه نمیزنند. بنابراین قبل از کاشت نهال مورد نظر سازگار بودن با شرایط موجود را مورد بررسی قرار دهید.
هرس زیاد نهال یکی از علت های خشک شدن نهال
هرس نهال باید اصولی باشد، در صورتی که شاخههای اصلی با هدف رشد سریع بریده شوند احتمال خشک شدن نهال بسیار زیاد خواهد بود.
استفاده از سموم زیاد
در هنگام استفاده از سموم و آفات کشها باید به غلظت آن توجه شود در صورتی که سموم با غلظت بالا و در حجم زیاد برای سمپاشی نهال استفاده شود احتمال اینکه نهال خشک شود بسیار زیاد است.
آسیب کرم سفید ریشه
در هنگام کندن چاله، آن را به دقت بررسی کنید تا کرم سفید ریشه در خاک نباشد. زیرا حتی یک کرم میتواند ریشه نهال را از بین ببرد.
در حالت کلی برای اینکه نهال شما خشک نشود برخی از نکات را در قبل و بعد از کاشت مورد توجه قرار دهید تا هزینههای اضافی به بار نیاورد و همچنین احتمال خشک شدن نهال نیز به حداقل ممکن برسد.
جمع بندی
نهالها از آنجایی که بسیار حساس هستند نیاز به مراقبت بیشتری دارند. بنابراین در هنگام کاشت و آبیاری حتما نکات لازم کاشت و پرورش انواع نهال را مد نظر قرار دهید. در صورت عدم اطلاع از شرایط کاشت و همچنین نحوه پرورش و آبیاری نهالهای خریداریشده میتوانید از مشاوره رایگان کارشناسان نهالستان نصرتی استفاده کنید و با کسب آگاهیهای لازم از خشک شدن ریشههای نهالهای خود جلوگیری به عمل آورید.